Theater_shutterstock_344308004

dinsdag 29 januari 2019 - 20:15

Cinemaarten Film: Niet Schieten

Bij de laatste aanslag van de 'Bende van Nijvel' op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 ziet de negenjarige David Van De Steen hoe zijn ouders en zus worden neergeschoten. Hijzelf blijft zwaargewond en verweesd achter. Zijn grootouders vangen hem op en hebben de loodzware opdracht hem een toekomst te bieden.

DETAILS

Het is 9 november 1985, de zaterdag voor Wapenstilstandsdag. Een nationale feestdag in België, en bij supermarkt Delhaize in Aalst is het daarom druk. Gilbert van de Steen en zijn gezin doen er boodschappen. Ze hebben die avond iets te vieren: Gilbert neemt het bedrijf van zijn vader Albert over.

Maar zover zal het nooit komen: op die dag en die plek pleegt de Bende van Nijvel zijn meest gewelddadige overval. Onder de doden zijn Gilbert, zijn vrouw en zijn dochter. De 9-jarige zoon, David, raakt zwaargewond maar overleefd de aanslag. Terwijl David bij opa en oma opgroeit, voortdurend worstelend met de gebeurtenissen, vermoedt Albert dat er meer speelt en bijt hij zich decennialang vast in het alsmaar falende onderzoek naar de Bende van Nijvel.

Regisseur Stijn Coninx stipt ze aan, maar vertilt zich niet aan theorieën. ‘Niet Schieten’ gaat over de moeizame verwerking, gevoelens van onmacht, en frustraties over de gerechtelijke incompetentie. Ondersteund door het weergaloze spel van Jan Declair en Vivianne de Muynck maakt Coninx een beklemmende film, gebaseerd op het hartverscheurende boek van David van de Steen.

Deze film wordt getoond door Cinemaarten. 
Kaarten zijn uitsluitend te koop bij de kassa voorafgaand aan de film.

Niet-Sxhieten_Website