Theater_shutterstock_344308004

dinsdag 10 december 2019 - 20:15

Cinemaarten film: Official Secrets

Het waargebeurde verhaal van Katherine Gun, klokkenluidster van de notoire Britse geheime dienst GCHQ. In 2003 laat Gun een geheime memo van de Amerikaanse NSA lekken waarin wordt voorgesteld dat de VS en het Verenigd Koninkrijk extra druk zullen uitoefenen op de twijfelende staten in de VN Veiligheidsraad, om te stemmen vóór de aanstaande invasie van Irak. Door deze actie belandt ze vervolgens op alle voorpagina's en hebben de autoriteiten het op haar gemunt.

DETAILS

Duur: 112 minuten
Regie: Gavin Hood
Met: Keira Knightley, Matthew Goode, Matt Smith, Ralph Fiennes

Katherine Gun is vertaalster voor de Britse overheid. Op een dag in 2003, in de aanloop naar de oorlog in Irak, ontvangt ze een memo van de NSA met een schokkende instructie: de Verenigde Staten roepen de hulp in van Groot-Brittannië bij het bespioneren van leden van de VN-Veiligheidsraad en het verzamelen van compromitterende informatie waarmee ze kunnen worden gechanteerd om te stemmen vóór een invasie in Irak.

Gechoqueerd lekt Katherine de memo naar journalist Martin Bright. Ze denkt zo de Irakoorlog te kunnen voorkomen. De uitslag is bekend, de VS valt met hulp en goedvinden van onder meer Groot-Brittannië en Nederland Irak binnen. Voor Katherine begint een reeks explosieve gebeurtenissen die een internationale vuurstorm doen ontbranden, een enorme politieke samenzwering blootleggen en Katherine en haar familie in gevaar brengen.

Official secrets laat vooral de moeilijke weg zien van een klokkenluider. Het innerlijke gevecht om loyaliteit en rechtvaardigheid. Regisseur Gavin Hood heeft aan de hand van de gebeurtenissen uit 2003 een effectieve thriller gemaakt en richt zich tegelijkertijd op de menselijkheid van Gun's plicht, en de persoonlijke tol die het klokkenluiden haar en haar leven kost. Net als klokkenluider Gun heeft Official Secrets ruggengraat en overtuiging.

Official-Secrets-1