Banner Img2
maandag 18 maart 2019

Eerste Zaltbommelse Bommeldag groot succes

Afgelopen zondag stond Zaltbommel in het teken van Marten Toonders werk. Liefhebbers en verzamelaars van o.a. Heer Olivier B. Bommel en Tom Poes uit het hele land, maar ook uit België en Duitsland, wisten de weg te vinden naar het stadje aan de Waal. Bezoekers konden hun hart ophalen op drie locaties. In Theater de Poorterij stonden er vele activiteiten op het programma met beurzen, films en lezingen. In de Sint-Maartenskerk was er een tentoonstelling welke nog is te bewonderen tot in de zomer en in het Stadskasteel een kleine expositie.

Jong en oud
De bezoekers konden heerlijk rondstruinen tussen de stripboeken en verzamelspullen. Waar vooral de ouderen konden genieten van boeiende lezingen en documentaires kwamen de jongeren aan hun trekken bij de theatershow ‘Tommie en Tom Poes’, in de filmzaal, bij de schminker en met de kleurwedstrijd. De lokale ijsspecialist Hygge had voor deze dag Tompoesijs bereid.


Voor deze Bommeldag heeft tekenaar Tim Artz een speciale flyer ontworpen en met Henrieke Goorhuis maakte hij op de dag zelf op verzoek Bommeltekeningen. Voor de opening kwam Burgemeester Rehwinkel samen met Tom Poes in een schitterende oldtimer aan bij het theater. Na het openingswoord nam hij het eerste exemplaar van de herziene editie van Paul Verhaaks Bommelparade in ontvangst. Hierin staan alle 1450 figuren uit de strips van Toonder. Het werk van Toonder kenmerkt zich vooral door het hoge literaire niveau en het prachtige tekenwerk.
 
Voor herhaling vatbaar
Er wordt zeer tevreden teruggekeken op deze eerste editie van de Bommelse Bommeldag. Deze dag is tot stand gekomen door samenwerking van o.a. Uitgeverij Cliché, de MTVC, de Toonder Compagnie, de exploitant CMN-Groep en initiatiefnemer Rein van Willigen. Gezien de grote belangstelling en positieve reacties wordt er gesproken om volgend jaar, wederom rond de verjaardag van Tom Poes, een Bommelweekend te organiseren.

IMG-20-WA0012a