Banner Img2
dinsdag 21 juni 2016

De Poorterij trekt weer volk

Eén jaar runt de CMN Groep nu De Poorterij. Tijd om de balans op te maken... Wat eerst alleen een theater was is nu ook een restaurant en een ontmoetingsplek. "We staan weer op de kaart!" Het Brabants Dagblad kijkt terug op een bewogen jaar waar het harde werken en de investeringen zijn vruchten lijkt af te werpen.

De Poorterij in Zaltbommel ligt op koers, maar is er nog niet. Die conclusie kan getrokken worden uit de kwartaalrapportages die Stichting Podiumkunst Zaltbommel en exploitant CMN Groep tot nu toe bij de gemeente hebben ingediend. Winst wordt nog niet gemaakt, maar daarover zijn geen zorgen. In dit eerste jaar was het nodig enkele investeringen te doen; die drukken nu nog op de cijfers. Ten opzichte van vorig jaar is de omzet gestegen, blijkt uit het eerste overzicht van 2016. Ook is het aantal gewenste bezoekers gehaald. Dat geeft vertrouwen in de toekomst.

 

Ron Cretier 
Ron Cretier - Directeur De Poorterij

Kater

Het is alweer een dik jaar geleden dat de vorige exploitant van De Poorterij, de Brabantse Cultuur Groep (BCG), failliet ging. Een gebeurtenis waaraan de gemeente Zaltbommel een flinke kater heeft overgehouden. De BCG zat er iets meer dan een jaar en was de eerste uitbater na de privatisering van De Poorterij. Het faillissement kwam als een donderslag bij heldere hemel. Om de theaterfunctie overeind te houden, moest er op stel en sprong een nieuwe exploitant komen en die werd gevonden in de CMN Groep uit Rosmalen. Die heeft het er het eerste jaar nu op zitten.

Op verzoek van de gemeenteraad, die niet nog een keer onaangenaam verrast wil worden, maakt de nieuwe uitbater iedere kwartaal een rapportage over de gang van zaken. Dat doet de CMN Groep samen met de Stichting Podiumkunst Zaltbommel, die van de gemeente 150.000 euro subsidie per jaar krijgt voor de theaterprogrammering. Die kwartaalrapportages zien er keurig verzorgd uit, voorzien van allerlei relevante informatie, zoals de bezoekersaantallen.

Snelle jongens

Bij de start in mei vorig jaar zei Ron Cretier van de CMN Groep al dat hij er rekening mee hield dat er in het begin tekorten zouden zijn. "Er moe­ten flinke investeringen worden gedaan, maar dat hebben we ervoor over", zei hij toen. "We zijn geen snelle jongens die volgend jaar weer gevlogen zijn. Nee, wij willen hier iets opbouwen."

Cretier en zijn vestigingsmanager Vincent van Schutterhoef hebben niet stilgezeten. "Na een jaar van hard werken staat De Poorterij weer op de kaart van de Bommelerwaard"; aldus Cretier in het voor­woord van de nieuwe brochure. Die bestaat voor het eerst heel nadrukke­lijk uit twee delen. Naast het over­zicht van alle theatervoorstellingen is er ook aandacht voor de andere functies van De Poorterij. Want daar is Cretier duidelijk over: de inkomsten van het theater alleen zijn niet genoeg. Dus maakt hij ook werk van het verhuur van de zalen voor andere gebeurtenissen, van de brasserie en van arrangementen. Ook heeft De Poorterij inmiddels een eigen terras.

Het aantal mensen dat de professionele theatervoorstellingen bezoekt, houdt nog steeds niet over. Daar staat tegenover dat het afgelopen jaar ruim 15.000 bezoekers zijn geteld, mede dankzij de andere activiteiten. Ook is het gelukt de banden met de Zaltbommelse scholen en verenigingen aan te halen.

Bekijk het artikel in het Brabants Dagblad.