Banner Img1

donderdag 20 april 2017 - 20:15

Fernando Lameirinhas - Een fado voor mijn vader

In alle eenvoud vertelt en bezingt Lameirinhas in dit concert zijn levensloop, waarin zijn familiegeschiedenis en zijn muzikale geschiedenis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Deze avond leert u Fernando écht kennen. De prachtige muzikale avond en spijtbetuiging aan zijn vader zal voorgoed in uw geheugen gegrift staan.

Reserveer nu

DETAILS

Als kind moest Fernando, samen met broer Toni en de rest van zijn familie het thuisland Portugal ontvluchten vanwege het dictatoriale regime van Antonio de Oliveira Salazar en zo kwamen zij, met een grote golf van migranten, via België, in Nederland terecht.

Als jongeman werd Fernando’s verleden beheerst door de verscheurdheid als migrant en het vroege overlijden van zijn vader. Maar naarmate de jaren verstreken en zijn muzikale carrière zich ontplooide is zijn leven als één lange, mooie compositie uitgetekend.

Zo hebben niet één, maar twee culturen hem gevormd. En ondanks zijn saudade, de Portugese term die zoiets betekent als heimwee, werkte het niet vastgeklonken zitten aan één traditie toch ook heel bevrijdend voor hem.

Fernando Lameirinhas (Porto, 1944) is een van de iconen van de wereldmuziek
in Nederland. Hij werkte in zijn al lange carrière samen met Paul de Leeuw, Bløf, Trijntje Oosterhuis, Frank Boeijen, Jacqueline Govaert en vele anderen.
Hij laat zijn publiek voelen dat Portugese muziek meer is dan alleen Fado.
In zijn composities komen diverse invloeden uit verschillende werelddelen en culturen samen. Lameirinhas gaat samenwerkingsverbanden aan met allerlei soorten artiesten en hij maakt veelvuldig gebruik van poëzie in zijn werk. Hij verbindt niet alleen klanken maar ook mensen met elkaar. Vanwege zijn betekenis en inzet voor de samenleving is hij daarom begin 2015 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Fernando Lameirinhas_Website