Theater_shutterstock_344308004

zaterdag 22 september 2018 - 20:00

Egerländerkapel 'De Lingemuzikanten' - Sint-Maartenskerk

CONCERT IN DE SINT-MAARTENSKERK - Op 22 september is de Egerländerkapel "De Lingemuzikanten" te bewonderen in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Er bestaat meer en meer belangstelling voor optredens en het is voor bezoekers van de concerten echt genieten en er wordt vaak naar hartenlust meegezongen.

Reserveer nu

DETAILS

In april 2015 is de Egerländerkapel "De Lingemuzikanten" opgericht. Initiatiefnemers waren enkele liefhebbers van Böhmische en Egerländer blaasmuziek: Gerrit van Beest en Hep van Luunen. Deze beide heren bespraken de optie om een Egerländerkapel te starten. Er werd her en der wat rondgevraagd en op 16 april werd een oprichtingsvergadering gehouden met 8 enthousiaste muzikanten uit verschillende dorpen langs de Linge.

Vanaf dat moment zette de groei van de enthousiaste groep door zodat er nu 24 vakkundige muzikanten uit plaatsen rondom de Linge deel uit maken van De Lingemuzikanten. Om lid te worden hoef je natuurlijk niet aan de Linge te wonen.

De kapel staat al 2 jaar onder leiding van André v.d. Leest. Na wat omzwervingen qua huisvesting heeft de groep een repetitieruimte aangeboden gekregen bij van den Oever in Geldermalsen. In de showroom van deze woonwinkel aan de Elzenhof 9 in Geldermalsen wordt om de veertien dagen op donderdagavond gerepeteerd.

Egerländer muziek is een specifieke muziekstijl die na de 2e wereldoorlog is ontstaan in een gebied in de Bohemen. Deze stijl wordt ook wel Böhmisch genoemd. De muziek bestaat voornamelijk uit marsen, polka’s en walsen, die op een specifieke, Böhmische manier gespeeld moeten worden. Met name de bekende musicus Ernst Mosch heeft na de oorlog met zijn orkest de Egerländer muziek erg populair gemaakt. Na zijn dood hield ook zijn originele orkest op te bestaan, maar de muziek leeft voort bij vele liefhebbers van deze prachtige blaasmuziek.

Egerländermuziek kom je niet vaak tegen in de Betuwe en Bommelerwaard. Blaaskapellen die hierin gespecialiseerd zijn komen voor in Limburg maar dit aantal neemt helaas wel af. In onze regio lijkt deze vorm van muziek steeds populairder te worden en dit is wellicht de reden dat de Lingemuzikanten nog steeds een groei door maken.  De club is nog wel op zoek naar klarinettisten die het leuk vinden om deze muziek te spelen.

De Lingemuzikanten hebben zich ten doel gesteld de Egerländer muziek actief te gaan promoten in de regio om daarmee deze gezellige en sfeervolle muziek weer onder de mensen te brengen.

 

LET OP: DIT CONCERT VINDT PLAATS IN DE SINT-MAARTENSKERK

Egerländerkapel De Lingemuzikanten_Website