Theater_shutterstock_344308004

zaterdag 9 september 2017 - 10:00

Docuscoop Festival 2017 - Inside Stories

De Haas Events organiseert op zaterdag 9 september het allereerste Docuscoop Festival met als thema 'Inside Stories' in de Poorterij te Zaltbommel. Het festival richt zich op documentaire/film liefhebbers en jeugd die zich graag even in de regisseursstoel zouden willen wanen.

DETAILS

O.a. IDFA winnaar Reber Dosky zal aanwezig zijn om een masterclass film te geven. En zijn film 'Radio Kobani' bekroond met vele nationale en internationale prijzen zal deel uit maken van de line up. De volledige line up is te vinden op de website www.dehaasevents.nl, maar hieronder alvast een paar interessante documentaires.

Documentaire Buiten Adem
Buiten Adem is een documentaire van Iris Verhoeven en Els Anker. De film vertelt het aangrijpende verhaal van Sarah Smit (28) en Kim Clement (30), twee jonge vrouwen die lijden aan de erfelijke en (tot dusver) ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis. Een eerlijk verhaal vol inspiratie en passie, maar ook tegenslag en onzekerheid.

Documentaire Ninnoc
Waarom moet je doen wat de anderen doen en waarom moet iedereen op elkaar lijken? Ninnoc heeft het moeilijk in de groep. Ze wil zich niet zomaar aanpassen aan de rest, maar ze is ook bang om buitengesloten te worden. Kun je afwijken in een groep? Of kom je dan alleen te staan? In de documentaire NINNOC kruip je in Ninnoc’s hoofd. En tref je haar in een leeg schoolgebouw. Kan ze ontsnappen aan de groep of draagt ze die altijd bij zich? Wat laat Ninnoc van zichzelf zien en wat houdt zij verborgen? Een film over uitsluiting en insluiting, over eigenheid, groepsdruk en de gevolgen die zich lijken af te spelen in het hoofd van de mooie en eigengereide hoofdpersoon Ninnoc.

Documentaire Radio Kobanî
De 20-jarige Dilovan trekt erop uit om overlevenden, bevrijders, terugkerende vluchtelingen en muzikanten te interviewen. Haar uitzendingen vormen de rode draad bij de wederopbouw van de stad. Ook voor Dilovan zelf is het een manier om haar trauma’s te verwerken en een nieuw leven op te bouwen. In de studio neemt ze een audio-boodschap op voor het kind dat ze ooit hoopt te hebben. In ‘Radio Kobanî’ zien we de strijd, de gruwelijke beelden van het bergen van de lijken uit het puin, de heling van fysieke en mentale wonden en het opbloeien van de liefde. Het geeft een intiem, schokkend en poëtisch beeld van trauma’s en overlevingskunst.
 
Achtergrond
De Koerdisch-Nederlandse regisseur Reber Dosky was er met zijn camera bij toen Koerdische strijders de grensstad Kobanî heroverden op de bezetters van IS. In de winter van 2015 filmde hij hoe de lijken van burgers en vijanden uit de puinhopen werden gehaald. De verbijsterende beelden die hij toen draaide vormen een onderdeel van ‘Radio Kobanî’.
 
Samen met Nina Badoux (camera) en Taco Drijfhout (geluid) maakte Dosky in 2015 de korte film: Sniper of Kobanî’. De Correspondent plaatste de film op zijn site en het werd een succes op festivals wereldwijd. Het camerawerk werd onderscheiden met de Storimans-Prijs 2016 (De Tegel).
Tijdens zijn reizen ontmoet Reber Dosky de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan Kîko. Zij is 20 en vastbesloten om in de ruïnes van haar stad, waar letterlijk geen huis meer overeind staat, een radiostation te beginnen. Hij besluit van dit proces, en van het persoonlijke verhaal van Dilovan, een documentaire te maken.
 
Beste Nederlandse documentaire
Radio Kobanî heeft de Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary 2016 voor beste Nederlandse documentaire gewonnen. De jury prees de cinematografische vaardigheden van Dosky en het sterke verhaal. De film ”ontwikkelt zich van een sci-fi nachtmerrie tot een opbeurend verhaal over verzet, gratie en de kracht van het leven”.

Het evenement duurt van 10:00 tot 23:00 uur. Kaarten zijn te reserveren via de website www.dehaasevents.nl of via de diverse verkooppunten (kijk voor alle deelnemende locaties op www.dehaasevents.nl).

Het festival is nog op zoek naar sponsoren. Mocht uw bedrijf/instelling het festival willen sponsoren, dan kunt u zich aanmelden via de website en het speciale formulier of stuur een email naar info@dehaasevents.nl.

Teaser De Haas Events presents Docuscoop Festival 2017 'Inside Stories'. from De Haas Events on Vimeo.

Docuscoop Festival  2017_Website