Theater_shutterstock_344308004

zondag 26 november 2017 - 15:30

Documentaire over Emmy Verhey

Na 50 jaar op de grootste concertpodia van de wereld te hebben gespeeld besluit de Nederlandse top-violiste Emmy Verhey om eind 2015 te stoppen. De makers legden niet alleen de aanloop naar haar afscheidsconcert vast, maar bleven haar ook volgen in het jaar nadat het doek gevallen is en blikken met haar terug op een carrière die naast grote successen gepaard ging met opoffering, eenzaamheid en twijfel. Verhey werpt langzaam de resten van het ongewilde etiket van wonderkind af en pikt haar nieuwe leven op. Zonder viool, maar groeiend in een rol als leraar, zien we hoe haar levenslessen het opkomende viool-talent Vera Beumer op weg helpen.

DETAILS

Over Emmy Verhey

Ruim vijftig jaar was violiste Emmy Verhey een internationaal gevraagde soliste. Ze speelde op alle belangrijke Europese concertpodia maar ook in landen als de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. In 2015 gaf ze haar afscheidsconcert.

Emmy Verhey heeft onder meer opgetreden met dirigenten als Jansons, Chailly, Haitink, Marriner, Vonk, Kersjes, Fournet, Tennstedt en Spanjaard. Zij speelde samen met solisten als Yehudi Menuhin, Igor Oistrach, Misha Maisky, Antonio Meneses, Youri Egorov, Janos Starker en Maria João Pires. Daarnaast heeft ze meer dan vijftig grammofoonplaten en cd's op haar naam staan.

De opmerkelijke diversiteit van haar repertoire was illustratief voor haar muzikale veelzijdigheid en technisch vakmanschap. Uiteindelijk heeft zij een grote viooltraditie doorgegeven die zij op haar beurt ontleende aan een aantal illustere voorgangers.

Sinds 2006 vindt het driedaags Emmy Verhey Festival plaats dat onder artistieke leiding van Emmy Verhey wordt georganiseerd in haar woonplaats Zaltbommel.

Emmy Verhey bespeelde een viool van Guarneri uit 1676.

Deze documentaire wordt getoond door Cinemaarten. 
Kaarten zijn uitsluitend te koop bij de kassa voorafgaand aan de film.

Emmy-Verhey_Website