Theater_shutterstock_344308004

dinsdag 27 maart 2018 - 20:15

Cinemaarten Film: The Post

Drama over onderzoeksjournalistiek bij The Washington Post en de beslissing om, ondanks een rechterlijk verbod, toch te publiceren uit de Pentagon Papers: geheime overheidsdocumenten over de Vietnamoorlog. Een knoop die Katharina Graham, de eerste vrouwelijke krantenuitgever van de VS, uiteindelijk moet doorhakken.

DETAILS

‘The Post’ begint als Daniel Ellsberg er vandoor gaat met ‘The Pentagon Papers’; duizenden pagina’s over de Vietnamoorlog die aantonen dat de Amerikaanse regering het volk decennialang heeft voorgelogen. Katharine Graham van The Washington Post, de eerste vrouwelijke uitgever van een grote Amerikaanse krant, en redacteur Ben Bradlee beschikken over de honderden gevoelige documenten, maar mogen die niet publiceren. Doen ze dat wel, dan riskeren ze het voortbestaan van hun krant en lopen ze het gevaar in de gevangenis te verdwijnen wegens verraad.

In een tijd waarin de president van Amerika journalistieke instellingen uitdaagt en waarheid een lossere term lijkt te zijn dan ooit tevoren, kun je "The Post" niet anders zien dan een kritisch commentaar op de hedendaagse waarheidsvinding. De film gaat dan ook niet alleen over een belangrijk moment in de journalistieke geschiedenis, maar toont aan de hand van die geschiedenis dat ‘alternatieve feiten’ en ‘nep nieuws’ van alle tijden zijn, en dat de vrije pers continu wordt uitgedaagd door diegenen voor wie de waarheid ongemakkelijk is of voor wie commerciële belangen voorop staan.

Maar het verhaal van Katherine Graham is net zo relevant. Haar verhaal is dat van een besluiteloze vrouw die zich staande moet zien te houden in een mannenwereld terwijl juist zij de verantwoordelijkheid draagt voor de te maken keuzes. Meryl Streep geeft op weergaloze wijze gestalte aan de transformatie die Graham doormaakt. Dankzij haar en haar tegenspeler Tom Hanks biedt ‘The Post’ alles wat je mag verwachten van een gedegen journalistiek drama.

Deze film wordt getoond door Cinemaarten. 
Kaarten zijn uitsluitend te koop bij de kassa voorafgaand aan de film.

The-Post_Website