Theater_shutterstock_344308004

dinsdag 24 april 2018 - 20:15

Cinemaarten Film: Lucky

Lucky is een negentigjarige filosoof van het alledaagse. Hij leeft volgens regelmaat en routine: elke ochtend eerst een sigaret, dan yoga, dan een glas melk. In zijn kast hangen drie dezelfde geruite hemden. Maar Lucky is niet rigide. De rust die hij met zijn regels om zich heen creëert geeft ruimte voor overpeinzing; het soort gedachten dat bij zijn leeftijd past. Al kan hij het nog steeds niet helemaal bevatten dat ook hij op een dag sterfelijk zal zijn.

Een waardig monument voor Stanton, die kort na de opnames overleed.

DETAILS

“Lucky” volgt de nukkige, 90-jarige Lucky en de excentrieke dorpsgenoten met wie hij keuvelt en kibbelt. Lucky is geen eenzame, vervelende vent, hij is gewoon een eenling met een lage tolerantie voor onzin. Ondanks (volgens zijn dokter ‘dankzij’) zijn nicotineverslaving heeft de oorlogsveteraan al zijn tijdgenoten overleefd en bevindt de onafhankelijke Lucky zich nu aan de rand van de dood. Dat dwingt hem als overtuigd atheïst op een spirituele, zelf beschouwende reis die leidt naar wat voor velen onbereikbaar is: verlichting.        
 
Regisseur John Caroll Lynch debuteert met “Lucky” als regisseur, maar heeft als karakter acteur gespeeld in films van onder (vele-) anderen Martin Scorsese en de gebroeders Coen. David Lynch (geen familie) speelt een belangrijke bijrol in de film maar de meest belangwekkende naam die hier genoemd moet worden is die van hoofdrolspeler Harry Dean Stanton, de tijdens het filmen 90-jarige acteur die we vooral kennen van zijn iconische rol in “Paris, Texas” van Wim Wenders, waarin hij door een soortgelijke woestijn wandelt. 
 
Stanton overleed afgelopen september op 91-jarige leeftijd en de film is de zwanenzang van- en een ode aan de acteur met het markante gezicht die meer dan 200 rollen speelde. “Lucky” doet het meest denken aan de films van Jim Jarmusch, maar met een absurdistisch snufje David Lynch. Een zeldzaam charmant portret over sterfelijkheid, die even grappig als levenslustig is.

Deze film wordt getoond door Cinemaarten. 
Kaarten zijn uitsluitend te koop bij de kassa voorafgaand aan de film.

Lucky_Website